Expert gezocht voor opzetten meetmodel

afb_rdblog_meetmodelOCD_20140109_0

De afdeling R&D van Beeld en Geluid per februari 2014 een statistisch onderlegde expert met kennis van de erfgoedsector, die de komende maanden een model op gaat zetten voor het meten van de impact van Open Cultuur Data.

Context

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is een cultuurhistorisch instituut dat het Nederlandse audiovisuele verleden toegankelijk maakt. De collecties omvatten ruim 800.000 uur radio, televisie, film, foto’s en muziek. Deze collecties groeien nog iedere dag. Daarmee is Beeld en Geluid één van de grootste audiovisuele archieven van Europa. De afdeling R&D participeert in nationale en internationale onderzoeksprojecten waarbij het gebruik van innovatieve technieken en methoden ten behoeve van verbeterde toegankelijkheid, vindbaarheid en beschikbaarstelling van cultureel erfgoed centraal staat.

Beeld en Geluid is één van de partners binnen Open Cultuur Data. Dit is een netwerk van cultuurprofessionals, ontwikkelaars, designers, auteursrechtspecialisten en open data-deskundigen dat culturele data open maakt en de ontwikkeling van waardevolle culturele toepassingen stimuleert. Open Cultuur Data is een initiatief van Kennisland, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en de Open State Foundation. Het initiatief wordt ondersteund door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Beeld en Geluid is verantwoordelijk voor het uitvoeren van een instrumentarium om specifiek de impact van het open distribueren van culturele datasets en collecties te meten. Gezien het feit dat er inmiddels een noemenswaardig aantal open culturele datasets beschikbaar zijn, groeit tevens het belang om de impact hiervan inzichtelijk te maken. Dit is niet alleen in het belang van de aanbieders van deze datasets, maar is ook belangrijk voor het opbouwen van bewijsvoering over de gevolgen van het openstellen van culturele data ten behoeve van de gehele sector.

Werkzaamheden

  • Uitputtende marktanalyse ten behoeve van het opstellen van een model van de impactmeting van open distributie van cultuurdata en -content;
  • Opstellen van een plan van aanpak voor de vergaring van de benodigde data bij erfgoedinstellingen in Nederland;
  • Afstemming met bestaande initiatieven op dit gebied, zoals het Europese ENUMERATE project waar Digitaal Erfgoed Nederland als Nederlandse partner bij betrokken is, of het erfgoedbrede overleg “Meten is weten”.

Functie-eisen

  • Relevante HBO of WO-opleiding, minstens HBO+ werk- en denkniveau;
  • Minstens 2 jaar werkervaring heeft met kwantitatieve analyse en vergelijking van uiteenlopende en omvangrijke datasets;
  • In teamverband kunnen werken en samenwerken met andere disciplines;
  • Je kunt goed zelfstandig werken, en koppelt waar nodig bevindingen en vragen terug aan het Open Cultuur Data team;
  • Kennis van de erfgoedsector en ervaring met datavisualisatie is een pré.

Arbeidsvoorwaarden

Het betreft een tijdelijke, part-time opdracht bij de afdeling Research & Development met een periode van 3 maanden (februari-april 2014). Aanstelling geschiedt op uitzend- of ZZP basis. Procedure: Voor informatie over de functie kan contact opgenomen worden met Lotte Belice Baltussen (lbbaltussen@beeldengeluid.nl, 035-6771755).

Indien u belangstelling heeft voor deze functie, gelieve dit tot uiterlijk 24 januari a.s. kenbaar maken aan Lotte Belice Baltussen door een brief en CV te sturen naar lbbaltussen@beeldengeluid.nl of onderstaand adres:

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
Media Park
t.a.v. Lotte Belice Baltussen
Postbus 1060
1200 BB Hilversum

Bron foto: De taal van de machine. Omroep: VPRO. Uitzending 13 november 1958. Catalogusnummer FTA001005124_013_con (archief_bron 58273, fotonummer 14). Rechthebbende: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Licentie: CC BY-SA.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.