Coaches masterclass
We stellen graag aan jullie voor aan… het coachteam van de masterclass open data die dit voorjaar georganiseerd wordt door Creative Commons Nederland. Alle expertise is aan boord om een impuls te kunnen geven aan het open data veld vanuit de culturele en erfgoedsector.
Ben jij werkzaam in de culturele en erfgoedsector, wil je aan de slag met open data en wil jij gecoacht worden door een van deze toppers? Inschrijven voor de masterclass kan nog tot 20 maart aanstaande via het online inschrijfformulier. Er is plek voor 8-15 deelnemers die aan de slag gaan om een strategie te ontwikkelen voor het vrijgeven van data.
Lotte Belice Baltussen werkt op de Research & Development afdeling van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Ze werkt aan diverse nationale en internationale onderzoeksprojecten die als doel hebben om (audiovisueel) erfgoed beter toegankelijk, vindbaar en doorzoekbaar te maken. Vanuit het Innovators Netwerk Erfgoedsector was zij betrokken bij het opzetten van het Open Cultuur Data netwerk. Voordat ze bij Beeld en Geluid kwam te werken in 2009, studeerde zij de Master Preservation and Presentation of the Moving Image aan de Universiteit van Amsterdam.
Victor de Boer is onderzoeker bij de Web en Media groep van de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op het gebruik van semantische technologie voor geavanceerde ontsluiting van cultureel erfgoed data. In 2010 promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam op automatische methoden om (cultureel erfgoed) data te verrijken. Binnen het Europeana project (tot 2011) hield hij zich bezig met conversie van bibliotheek-, archief- en museumdata naar de Linked Open Data standaard. In die periode converteerde hij de Amsterdam Museum data als Linked Open Data. Ook in de huidige projecten Plaatsen van Betekenis and Verrijkt Koninkrijk doet hij onderzoek naar semi-automatische methoden om erfgoeddata te ontsluiten.
Maarten Brinkerink werkt als projectmedewerker op de R&D afdeling. Als Master of Arts in de Nieuwe Media en Digitale Cultuur heeft hij zich gespecialiseerd in de distributie van culturele werken middels digitale media. Hij is een open content enthousiasteling en in zijn vrije tijd ook muzikant.Bij Beeld en Geluid is Maarten Brinkerink verantwoordelijk voor projecten rond publieksparticipatie, zoals Open Beelden (een open mediaplatform voor audiovisueel archiefmateriaal) en Waisda? (een prijswinnend ‘crowdsourcing game’ waarmee internetgebruikers audiovisueel archiefmateriaal van beschrijvende labels voorzien). Naast zijn werkzaamheden bij Beeld en Geluid is Maarten vrijwilliger bij de Vereniging Wikimedia Nederland.
Inge Giesbers is informatiespecialist bij het Rijksmuseum Amsterdam. In 2011 gaf het Rijksmuseum haar collectie als open data vrij in het kader van de wedstrijd Apps voor Nederland. Voordat het Rijksmuseum haar data kon vrijgeven, rees de vraag welke werken in de collectie auteursrechtvrij zijn. In het registratiesysteem van het Rijksmuseum bestond echter nog geen mogelijkheid om dit gegeven vast te leggen of om hierop te zoeken. Giesbers is daarom begonnen met een auteursrechtonderzoek en heeft zich bezig gehouden met de randvoorwaarden voor open data voor het Rijksmuseum. Wat begonnen is als een registratievraag is inmiddels uitgegroeid tot een omvangrijk project.
Judith van Gent is teamleider Documentatie & Fotografie bij het Amsterdam Museum. Van Gent is kunsthistorica en informatiespecialist en promoveerde in februari 2011 op een proefschrift over het leven en werk van portretschilder Bartholomeus van der Helst (1613-1670).
David Haskiya werkt als product developer bij Europeana en blogt over allerlei GLAM gerelateerde onderwerpen.
Als applicatie- en databeheerder bij het Rijksmuseum is Lizzy Jongma al jaren bezig om collectie informatie online te delen met online publiek. Het museum begon 10-15 jaar geleden met het bouwen van online databases, en vervolgens portals, webspecials en flash sites. Inmiddels heeft Jongma geleerd dat je niet alles zelf kunt bouwen en ook lang niet altijd kunt bedenken wat een ander van jou en je collectie wil weten. Toen het Brooklyn Museum zijn collectie middels een API (Application Programming Interface) openstelde was het voor Jongma en haar collegae niet meer dan logisch dat ook het Rijksmuseum haar collectie middels open data beschikbaar zou gaan maken.
Hay Kranen (Nijmegen, 1983) is adviseur culturele samenwerkingen van Wikimedia Nederland, de ondersteunende vereniging van Wikipedia, de vrije encyclopedie waar iedereen aan kan bijdragen. Hay was voor Wikimedia betrokken bij projecten als Wiki Loves Art, Wiki Loves Monuments en de Wikimedia Conferentie. Hij heeft een ruime praktijkervaring op het gebied van vrije licenties en auteursrecht. Verder is hij actief als internetontwikkelaar bij de VPRO en heeft hij een dagelijkse kunstwebsite: 365dagenkunst.nl.
Paul Suijkerbuijk is projectleider van data.overheid.nl, het open data portaal van de Nederlandse overheid. In deze hoedanigheid wordt met een groot aantal overheidsorganisaties en marktpartijen overlegd over het openen en publiceren van data ten behoeve van hergebruik door marktpartijen en overheden. Hergebruik van overheidsdata is vooral ten behoeve van stimulering van bedrijvigheid en innovatie, maar zal ook leiden tot een transparante overheid en betere dienstverlening.
Maarten Zeinstra werkt bij Kennisland en is projectleider voor Creative Commons Nederland. Hij heeft een achtegrond in software ontwikkeling, maar houdt zich tegenwoordig vooral bezig met het raakvlak van auteursrecht en technologie. Maarten is software architect van Open Beelden en heeft meegeschreven aan de rechteninfrastructuur van Europeana. Ook heeft Maarten ervaring met OAI-PMH, Dublic Core, en XML. Bij Maarten kan je terecht met vragen over Creative Commons-licenties, rechteninfrastructuur en API-ontwerp. Lees hier meer over de masterclass: http://www.opencultuurdata.nl/2012/02/inschrijving-masterclass-open-data-geopend/
|
Pingback: Hack de Overheid Nieuws — Hack de Overheid!
Pingback: Nieuwe partners, nieuwe Hdo’ers